بسمه تعالی

هدف از تدوين اين دستورالعمل رعایت قوانین و مقررات و اصول ایمنی در تعمیرگاه های فنی می باشد. 

این دستورالعمل كليه پرسنل شاغل در تعميرگاه شركت ها را در بر می گیرد و مسئولیت اجرای این دستورالعمل با کلیه پرسنل فنی شرکت و نظارت بر اجرای آن با کارشناس HSE می باشد.

1 - کارگاه باید به خوبی طراحی و جانمایی شده باشند . محدوده کارگاهها  ، انبار ، رختکن و غیره باید به وسیله حصار یا بوسیله خط کشی ( با خطوط زرد یا سفید ) روی زمین علامت گذاری شوند .

2 - برای کارگرانی که در خارج از کارگاه در فضای آزاد مشغول کار هستند باید حفاظ و سایبان پیش بینی شود .

3 - کف کارگاه ها باید هموار و بدون حفره باشد و دیوارها ، سقف و کف باید پاکیزه باشد و در حد امکان ، خیس ، لغزنده و آغشته به مواد روغنی نباشد . هرگونه موادی که سرریز می کند باید بلافاصله جمع آوری و محل آن تمیز گردد که موجب لغزیدن کارگران نگردد . در مواردی که نوع کار اقتضای ریخته شدن آب را به کف کارگاه داشته باشد باید کف کارگاه دارای شیب متناسب و مجرای مخصوص برای خروج آب و جلوگیری از جمع شدن آب در کف کارگاه باشد .

4 - نصب ماشین آلات و قراردادن قطعات و ابزار در فضای کارگاه و چیدمان انبار باید به گونه ای باشد که عبور و مرور کارگران و در صورت اقتضاء وسایل نقلیه به راحتی ممکن باشد و ضمناً موراد مذکور باید طوری چیده شود که خطر سقوط و بروز سوانح وجود نداشته باشد .

5 - در هر کارگاه بایستی روشنایی کافی ( طبیعی یا مصنوعی ) متناسب با نوع کار و وسعت محل تأمین شود .

6 - تمام مواد زائد ، لاستیک ها ، قطعات اسقاطی و اوراقی و نظایر آن باید جمع آوری و از محوطه خارج گردند و تجهیزات تعمیر شده ، پاک و تمیز در سیستم باقی بمانند.تا محوطه محل کار به طور کامل تمیز نگردد هیچگونه کار تعمیراتی به پایان رسیده است . پس از اتمام تعمیرات باید تمام وسایل و ابزار و وسایل ایمنی به جای خود برگردانیده شود .

7 - برای وسایل تمیز کننده ، جارو ، تکه پارچه های تنظیف و غیره باید جعبه ها و محل های جداگانه ای در نظر گرفته شود .

8 - برا ی جلوگیری از ازدیاد سیم های متحرک و آزاد لازم است به تعداد کافی پریز در محل های مناسب نصب گردد تا به سهولت بتوان از آنها استفاده نمود . کلیه سیمهای برق باید به طور مناسب عایق شده و محکم در کانال نصب شده باشد .

9 - وسایل و ادوات الکتریکی باید دارای حفاظ بوده و طوری ساخته ، نصب و بکار برده شود که خطر برق زدگی و آتش سوزی وجود نداشته باشد .

10 - کلیه قسمتهای انتقال دهنده نیرو و همچنین قسمت هایی از ماشین ها که امکان ایجاد سانحه برای کارگران داشته باشد باید دارای پوشش و یا حفاظ با استقامت کافی باشد .

11 - قبل از شروع به تعمیر ، نظافت و روغنکاری ماشین ها باید به طور اطمینان بخش آنها را متوقف ساخت .

12 - در کارگاههایی که بیشتر احتمال بروز حریق می رود باید وسایل مخصوص اعلام خطر ( آژیر ) بکار رود به طوری که در تمام محوطه کار اعلام خطر شنیده شود .

13 - سیلندرهای اطفاء حریق باید به تعداد مناسب در مکان قابل دسترس و حداکثر در ارتفاع cm150 در نقاط مناسب ، دور از حرارت ، برودت و رطوبت نصب گردد . تابلو روش اطفاء حریق بوسیله خاموش کننده ای دستی باید در محل قابل رؤیت نصب گردد .

14 - کلیه کارگران باید در زمینه اطفاء حریق و کمکهای اولیه ، آموزش های لازم دیده باشند .

15 - شماره تماس های ضروری بندر ( درمانگاه ، آتش نشانی و ... ) باید در مکان قابل رؤیت در کارگاه نصب گردد .

16 - دستورالعملهای ایمنی ، بهداشتی و زیست محیطی مربوط به کارگاه ، مشاغل و ابزار باید جهت آگاهی و ارتقاء دانش ایمنی کارگران در محل های مناسب ( تابلو اعلانات کارگاه ) نصب گردد .

17 - علائم هشدار دهنده ، تابلوها و پوسترهای ایمنی ، بهداشتی و زیست محیطی باید در محیط کارگاه نصب گردد .

18 - نقاط حادثه و خطرآفرین کارگاهی باید مشخص باشد و خطرات مربوط به آن نقاط به صورت مکتوب جهت اطلاع کارگران در محل نصب گردد .

19 - مواد قابل اشتعال مورد نیاز در کارگاه باید در تانک ها ، مخازن و ظروف مقاوم در مقابل آتش نگهداری شوند و از محل کار مجزا و فاصله کافی داشته باشند و MSDS مربوط به آنها در محل نصب گردد و طبق دستورالعمل نگهداری ، مهار و استفاده شوند .

20 - در اماکن عمومی و در نقاطی که مواد قابل اشتعال وجود دارد ، استعمال دخانیات ، روشن کردن و حمل کبریت ، فندک و ... ممنوع است .

21 - در کلیه کارگاهها کارفرما مکلف است آب آشامیدنی سالم طبق اصول بهداشتی در دسترس کارگران قرار دهد . استفاده از لیوان عمومی برای آشامیدن آب ممنوع است .

22 - کارفرما مکلف است برای تأمین نظافت کارگران به مقدار کافی صابون در اختیار آنان گذارده و وسایل خشک کردن دست و روی کارگران را تأمین نماید .

23 - در هر کارگاه باید اطاقی با وسعت کافی و قفسه های انفرادی برای تعویض و گذاردن لباس شخصی کارگران اختصاص یابد و اطاق مزبور و قفسه های آن باید مرتباً تهویه ، گندزدایی و تمیز شود .

24 - هر کارگاه که کارگران آن در همان جا غذا مصرف می نمایند باید دارای محل مخصوص با وسعت کافی و تعداد لازم میز و نیمکت برای عده ای که در یک موقع غذا می خورند باشد .

25 - کارفرما موظف است در هر سال دو دست لباس کار مجاناً در اختیار هر کارگر بگذارد . لباس کار باید متناسب با نوع کار باشد و طوری تهیه شودکه کارگر بتواند به راحتی وظایف خود را انجام دهد و موجب بروز سوانح نگردد .

26 - کارفرما مکلف است توسط مسئولین فنی کارگاه و نماینده ایمنی شرکت کلیه وسایل استحفاظی را مرتباً بازرسی و در صورت لزوم ، تعمیر و یا تعویض نماید تا پیوسته وسایل مزبور برای تأمین حفاظت کارگران آماده باشند .

27 - کارفرما مکلف است مراقبت نماید کارگران مرتباً از وسایل حفاظت فردی استفاده نمایند . عدم استفاده از وسایل مزبور قصور در انجام وظیفه محسوب می شود .

28 - کارفرما مکلف است یک یا چند قفسه محتوی داروها و لوازم کمکهای اولیه متناسب با تعداد کارگران و نوع خطرات کارگاه در نقاطی که دسترسی فوری به آنها برای کارگران میسر باشد ایجاد نماید . محل نصب قفسه ها باید به وسیله علایم مخصوص به صورتی مشخص باشد که کلیه کارگران از محل آن مطلع باشند و از وجود داروهای تاریخ گذشته در آن جلوگیری شود .

29 - چنانچه در صحن کارگاه گودال هایی مانند : چاله سوریس وجود داشته باشد باید اطراف آن نرده محکمی نصب گردد .

پایدار باشید و مانا