تشخيص و استفاده از استعدادهای بالقوه كاركنان از سازنده ­ترين و ارضا كننده ترين كارهای يك مدير است. در سازمان­ها به ويژه سازمان­های بزرگ، گاه استعدادهای فردی به طور كامل مورد بهره برداری قرار نمي­ گيرد و ناشناخته باقی مي ماند در حالی كه كمك به افراد در جهت بهره برداری از توانایی ­های بالقوه خودشان هم به نفع آنها و هم به نفع سازمان است، زيرا دارايی ­های انسانی در مقايسه با انواع دارايی­ ها می ­تواند از لحاظ ارزش افزايش يابد و كارمندی كه مهارت ­ها و توانايی ­های خود را پرورش می دهد منبعی با ارزش تر است.

براي توسعه سرمايه­ های انسانی ضروری است مديرانی وجود داشته باشند كه به جای اينكه خود را پايگاه اصلی و از عوامل اقتدار سازمان بدانند، بتوانند ديگران را به انجام كار توانا سازند. در واقع، مديران توانمند و تواناساز با انتقال مهارت­ های خود به زيردستان و ايجاد جوی سازنده و پويا، در تعالی استعداد­های نهفته كاركنان از هيچ كوششی مضايقه نمی­ كنند زيرا رشد آنان را از اهم وظايف خود می­ دانند.

مديريت و برنامه ريزی جانشينی كوششی سنجيده و نظام مند است كه توسط يك سازمان برای حصول اطمينان از تداوم رهبری در سمت های كليدی، نگهداری و پرورش سرمايه های فكری و علمی برای پيشرفت و تشويق افراد به اعمال می شود.

 تعدادي از دلايل عدم توجه مديران به جانشين پروری را مي توان كمبود امكانات، فقدان اعتماد به نفس مديران، وجود كارمندان غيركارآمد ولی متملق و چابلوس، بی اعتمادی مديران به زيردستان، ملاحظات سياسی و قومی و مذهبی و امثال آن دانست كه تقريباً هميشه مانع التفات جدی مديران به تربيت جانشين بوده است .حال آنكه می ­توان مزايای بالقوه اين كار را در موارد متعدد از جمله در نكات زير جستجو كرد :رفع نيازهای آينده سازمان به مديران شايسته، افزايش خزانه استعداد­ها از كارمندانی قابل ارتقا،كم كردن خطرات احتمالی ناشی از معلق ماندن سازمان در اثر خالی شدن پست ­های كليدی، انتقال نيرو های توانمند مازاد به ساير سازمان­ های نيازمند و استفاده از توان فكری و علمی آنان، بهبود روحيه كاركنان و ايجاد فرصت­ های برابر ارتقا برای همه. در واقع مديران بايد باغبانان بذرهای در حال رشد و پيشرفت باشند و هر مديری بايد بداند كه خداوند بذرهای پيشرفت را در نهاد هر انسانی قرار داده است .

مديريت و برنامه ريزی جانشينی و پرورش مديران آينده سازمان به نحو بارزی بايد از مهمترين اهداف مديران آموزشی قلمداد شود، چرا كه مديريت و برنامه ريزی جانشينی با ايجاد بستر های مناسب، شكوفا ساز توان بالقوه مديريتی افرادی است كه قرار است در آينده برای احراز پست های كليدی و بالاتر آماده شوند. بی توجهی به اين امر، حفظ تداوم رهبری با شناسايی رهبران مناسب را در زمان و مكان مناسب، دچار مشكل می ­سازد.

به طور كلی ضرورت اجرای مديريت و برنامه ريزی جانشينی را می ­توان از جنبه ­های زير مهم دانست: عامل زمان، همگام با پيچيده تر شدن مشاغل و تفاوت چشمگير آن با گذشته، توجه به عامل زمان برای فراگيری و پرورش مهارت­ های لازم جهت انجام فعاليت های سازمان و پروراندن و بالنده ساختن مديران ضرورت حتم دارد. به علاوه، كمبود وقت و گستردگي دامنه فعاليت­ها مسئله ­ای است كه تمامی افراد با آن روبرو هستند.در اين ميان مديران به دليل داشتن مشغله و مسئوليت های فراوان بيش از ديگران با اين مشكل دست و پنجه نرم می كنند.

شرکت فنی سازان ساحل جاماش بندر با استفاده از علم و تجربه مدیران و متخصصین منابع انسانی، برنامه جانشین پروری و سپردن امور مدیریتی به جوانان مومن،متعهد و دارای تخصص و تجربه را در دستور کار خود قرار داد و پوست اندازی مدیریتی برای گذر از مدیریت سنتی به مدیریت نوین و علمی را آغاز نمود تا با بهره گیری از توان و نیروی جوانی،تجربه و علم مدیریت ایشان به اهداف خط مشی خود دست پیدا کند و بدین منظور اقدامات راهبردی و تغییراتی در کادر مدیریت خود برای رسیدن به تحول شروع نموده است .

بدین منظور مدیرعامل شرکت از جوانان دهه هفتاد انتخاب شد و قائم مقام ایشان نیز از جوانان دهه ۶۰ متخصص در امور فنی و دارای علم و تجربه در حد و مقیاس دکتری مدیریت و منابع انسانی برگزیده شد تا با استفاده از تجارب هیات مدیره و علم و نیروی جوانی تحولی شگرف در راستای اهداف خود ایجاد نماید که بسی جای امیدواری بوجود آورده است .

شروع طرح جانشین پروری در این شرکت منجر به کشف استعدادها و کمک به اهداف آتی می گردد و فرصت های خوبی را برای رشد و بالندگی شکار خواهد کرد که تداوم و بقای آن را تضمین می نماید .